1631 Minnesmärket Schwedensäule från övergången av Rhen vid Riedstadt-Erfelden
Kommun (motsv) Riedstadt kommun
Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning: 4,5 km V korsningen väg 44-Rheinstrasse
GPS-angivelse: N49°49’22.67″ E 8°24’52.86″
Inventerad
Namn: Alf Sandqvist och Lene Doverholm
Datum: 2024-09-05
Historia
Övergången av Rhen och den efterföljande striden under kung Gustav II Adolf ägde rum den 7 december 1631. Gustav II Adolf var på väg till det ”rika”Mainz och passerade genom Erfelden. Han ville där korsa Rhen. Enligt en uppgift hade dock de fientliga spanska trupperna S om Rhen tidigare förstört alla båtar för att stoppa den svenska armén i dess frammarsch. Men Gustav II Adolf lät inte en så liten sak stoppa honom och beordrade snabbt att stadens ladugårdsdörrar skulle tas ner så att trupperna kunde korsa den då cirka 300 meter breda Rhen. De svenska trupperna segrade i den efterföljande striden och gick vidare mot Mainz, som de erövrade en kort tid senare.
Ägare
Namn: Riedstadt Kommun
Adress: PO Box 1265, 645 69 Riedstadt
Tfnnr: 06158 181-0
Mail-adress info@riedstadt.de
Vårdare
Namn: Se ägaren
Minnesmärket
Efter erövringen av Mainz gav den svenske kungen byggmästaren Mathaeus Staud, som bodde i Frankfurt am Main, i uppdrag att planera och bygga en kolonn vid platsen för Rhenövergången. Så skapades 1632 ett av de äldsta, fortfarande intakta monumenten från trettioåriga kriget i naturreservatet Kuhkopf-Knoblochsauhei
Längst upp på obelisken sitter ett lejon på bakbenen med hjälmförsett och krönt huvud . Det är Gustav II Adolfs heraldiska djur, som också har gått till historien som midnattslejonet. Från 1632 till 1834 finansierade den svenska statskassan bevarandet av kolonnen. Under denna period måste den svenska kolonnen säkras två gånger från Rhens stigande vattennivå. Monumentet flyttades sista(!) gången 1706 av Karl XII till nuvarande plats.
I mars 1945 beskjuter soldater från ockupationstrupperna den svenska kolonnen. Lejonet föll ner och blev helt förstört. Först 1950 kunde kolonnen återställa.
Informationsskylt: Nej
Alf Sandqvist
Chef SvMM inventeringsgrupp
Projektet har finansierats av Försvarsmakten