1739 Minnesmärke över Malcolm Sinclair död
Kommun (motsv): Nowogrod Bobrzanski (Grünberg)
Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning: Ca 3 km NO om Nowogród Górny öster om vägen mot Zielena Gora strax efter korsningen väg 27 och väg 288. Infart mot avfallsanläggning.
GPS-angivelse: N 51°48’39,5” E 15°16’04,83”
Inventerad
Namn: Peter Wetterberg och Christian Braunstein
Datum: 2014-03-14
Historia (delvis utdrag ur Wikipedia)
Malcolm Sinclair föddes år 1690. Han valde den militära banan, blev fänrik vid Livgardet 1708 men hamnade redan året därpå i rysk krigsfångenskap efter arméns kapitulation vid Perevolotjna, och återvände till Sverige först 1722. 1737 sändes den då till major utnämnde Sinclair som sändebud för att inhämta underrättelser om det rysk-osmanska kriget. I juli 1738 var det dags för en ny, liknande resa. Brevet, avsett för de svenska ministrarna i Konstantinopel, gällde förhandlingar med Osmanska riket om en eventuell allians mot Ryssland. Trots att uppdraget omgavs med den största sekretess lyckades den ryske ministern i Stockholm, Bestusjev, få kännedom om det och vidarebefordrade upplysningar, inklusive ett porträtt av Sinclair till ryska regeringen.
Sinclairs utresa gick dock bra, han utförde sitt uppdrag och kunde i början av april 1739 lämna Konstantinopel med brev från sultanen, storvesiren och de svenska sändebuden. Han anade att ryssarna kunde vara ute efter honom och färdades med först osmansk, därefter polsk eskort tills han nådde österrikiskt territorium. I Schlesien några mil norr om Breslau, i Grüneberg, blev han emellertid den 17 juni ikappriden av två ryska officerare. De ryska militärerna, en kapten Kütler samt en löjtnant Lewitzki, tog ifrån Sinclair hans diplomatiska papper, rykte ut honom ur vagnen samt förde honom avsides till ett skogsbryn där han mördades och plundrades.
Hela historien kom fram genom en fransk köpman Couturier, som hade rest i sällskap med Sinclair. Han fördes först till Dresden, där den ryske ministern en tid höll honom fången. Han frigavs dock snart, erhöll 500 dukater i skadestånd och begav sig till Stockholm för att vittna om vad som skett. Den ryska regeringen förnekade dock ansvar för dådet i officiella skrivelser till de europeiska hoven.
De ryska befälhavarna gömdes sedermera undan i Sibirien, men blev senare befordrade som belöning för mordet. I Sverige väckte dådet en oerhörd förbittring landet runt och ett rysshat som kom att bidraga till 1741 års krig. Stor del i att framkalla dessa känslor hos allmogen hade den av Anders Odel författade Sinclairsvisan, som i inte mindre än 95 strofer skildrar hur major Sinclair ”på andra sidan” möter Karl XII, redogör för sitt öde och manar svenskarna till hämnd mot Ryssland.
Minnesdag 17 juni.
Ägare
Namn: Staden Nowogrod Bobrzanski
Adress: Stowackiego 11, Nowogrod Bobrzanski
Vårdare
Namn: Staden Nowogrod Bobrzanski
Adress: Stowackiego 11, Nowogrod Bobrzanski
Mail-adress: m.lukasiewicz@nowogrodbobr.pl
Minnesmärket
Ett mindre minnesmärke bestående av fyra stenar restes på platsen i början av 1800-talet. 1909 byggdes ett större minnesmärke (där de ursprungliga stenarna ingick) vilket invigdes av Riksföreningen Sverigekontakts grundare professor Vilhelm Lundström. Detta raserades under efterkrigstiden (se bild 3). 2002 restaurerades minnesmärket till sitt nuvarande utseende, med stöd av familjen Sinclair. Platsen har sedan dess inte vårdats. Minnesmärket är dock i relativt gott skick och endast i behov av mindre åtgärder.
Text: På toppstenen B. v. S. 1739, på framsidan (på tyska) HÄR FÖLL FÖR MÖRDARHAND DET SVENSKA SÄNDEBUDET BARON SINCLAIR 17 JUNI 1739. På baksidan (på engelska) HÄR VILAR MAJOR MALCOLM SINCLAIR, EN GOD OCH TROGEN TJÄNARE ÅT KUNGARIKET SVERIGE. FÖDD 1691, SON TILL VÄLBORNE GENERALMAJOREN SINCLAIR OCH MADAME HAMILTON. KRIGSFÅNGE I SIBIRIEN 1709-22. UNDER ETT STATLIGT UPPDRAG, MÖRDADES HAN VID GRÜNBERG I SHLESIEN DEN 17 JUNI 1739. LÄSARE, FÄLL NÅGRA TÅRAR PÅ DENNA GRAV OCH BETÄNK SJÄLV HUR OBERÄKNELIGT VI STACKARS DÖDLIGAS ÖDE ÄR.
Informationsskylten har försvunnit från ställningen
Peter Wetterberg
Chef SvMM inventeringsgrupp
Projektet har finansierats av Torsten Söderbergs stiftelse