Registerkort Nr B37

1944 Minnessten över omkomna flygare vid Roslagens flygflottilj i Hägernäs

Län                                            Stockholm

Kommun (motsv)              Täby

Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning:                   Vid Catalinatorget nära vattnet
GPS-angivelse:                      N59°26’44.17″ E18° 8’11.24″

Inventerad
Namn:                                       Claes Grafström
Datum:                                      2016

Historia
I februari 1919 förlade Marinen sin vinterflygskola i Hägernäs. I samband med försvarsbeslutet 1925 som kom att forma Flygvapnet, och Andra flygkåren bildades den 1 juli 1926. Till en början var flygkåren förlagd vid Flottans varv i Stockholm och i Karlskrona. Den 1 juli 1929 övertog Andra flygkåren marinens förläggningsplats i Hägernäs, där vinterflygskolan verkat mellan åren 1919 och 1926. Kvar i Karlskrona blev ett mindre detachement (F 2 K), vilket verkade fram till 1 juli 1936. Genom 1936 års försvarsbeslut beslutades att stärka Flygvapnet med nya förband, samt att ersätta kårorganisationen med en flottiljorganisation. Med flottiljorganisationen ändrades även benämningen kompani till division. Andra flygkåren tilldelades det nya namnet Upplands flygflottilj (F 2). I september samma år, 1936, ändrades namnet till Roslagens flygflottilj. Bakom namnbytet förelåg två orsaker, dels att framhäva förbandets roll som ett kustnära förband. Men även för att hålla namnet fritt för en tilltänkt flottilj i Uppsala. Rollen som en marinflygflottilj kvarstod, och flottiljen var Sveriges enda marinflygflottilj. Men var samtidigt Sveriges enda flottilj som saknade en rullbana, detta på grund av dess marina koppling. Flottiljens flygplan var så kallade pontonflygplan, vilka rullades ut från hangarerna rakt ut i vattnet. Fram till 1938 hade en större del av flottiljens personal inkvarterats på HMS Göta i Hägernäsvik. Efter krigsslutet 1945 kom antalet divisioner att reduceras till två stycken, samma antal divisioner som flottiljen hade innan krigsutbrottet 1939. Eftersom behovet av marinflyg försvunnit i och med att radar togs i bruk, avvecklades flottiljen den 30 juni 1949. I dess ställe organiserades Roslagens flygkår (F 2), vilket blev ett renodlat markskoleförband. Roslagens flygkår kom att tillföras ett antal olika funktionsskolor inom Flygvapnet, och blev bland annat försöksanläggning för Robotsystem 68, luftbevakning och stridsledning.  Flygkåren lades ned den 30 juni 1974.

Ägare
Namn:                                     Täby kommun ??
Adress:                                   Esplanaden 3, Täby Centrum
Tfnnr:                                      08-55 55 90 00
Mail-adress                                tabykommun@taby.se

Vårdare
Namn:                                        Ägaren

Övrigt
Minnessten av granit. Vid avtäckningen av stenen den 9 juni 1944 deltog, utöver flottiljens personal, bland andra biskop Manfred Björkqvist, kommunalnämndens ordförande Gustaf Berg, skulptören Axel Wallenberg och arkitekten Evert Milles.
Stenen var ursprungligen placerad strax söder om det dåvarande kanslihuset. Flyttningen till nuvarande plats ägde rum i maj månad 2005 enligt beslut av  Täby kommun och F 2 kamratförening.
Minnesstenen hedrar dem, som under perioden 1919-1944 förolyckats under militär flygverksamhet vid Hägernäs.
Inskriptionen är ett bibelcitat ur Uppenbarelseboken och valdes av dåvarande flottiljpastorn Hans O Ferenius.
Konstnär: Möjligen skulptören Axel Wallenberg
Text: DE ÄLSKADE ICKE SÅ SITTLIV ATT DE DROGO SIG UNDAN DÖDEN
Informationsskylt: Ja

Claes Grafström
Chef SvMM inventeringsgrupp

Projektet har finansierats av Försvarsmakten