Registerkort Nr KR06

Minnessten över överste Nore Erikssons död i Panmunjom

Land                                       Sydkorea

Kommun (motsv)             Panmunjom

Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning:                 Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) Camp
GPS-angivelse:                    37°57’21.6″N 126°40’37.2″E 

Inventerad
Namn:                                      Urban Rettig
Datum:                                     2017-06-29

Historia
Samtidigt som USA besegrade Japan 1945 trängde Sovjetunionen in i norra Korea. De två stormakterna kom överens om att tillfälligt dela på landet, men 1948 utropade de båda hälfterna sig som självständiga republiker. I slutet av juni 1950 gick Nordkorea över gränsen till Sydkorea. Redan dagen efter beslöt FN:s säkerhetsråd att hjälpa Sydkorea. Sverige anmodades delta i interventionen men svarade att landets lagar förbjöd att ställa upp med trupp, däremot var man villig att sända humanitär hjälp. I sitt svar hemställde FN:s generalsekreterare Trygve Lie att Sverige skulle modifiera sin politik samtidigt som han med tacksamhet accepterade erbjudandet om ett fältsjukhus. Uppdraget gavs av regeringen åt svenska Röda Korset. I augusti 1950 utsågs 176 personer.
I augusti 1950 utsågs 176 personer för fältsjukhuset. De var 73 sjuksköterskor, 9 läkare, över 50 bilförare och i övrigt administratörer och kökspersonal. Chef för sjukhuset blev medicinalrådet och kirurgen Carl-Erik Groth, och chef för sjukvården ortopeden Anders Karlén. Arne Åström, Jarl Wetterfors och Carl Grunewald var läkare. Den första omgången flögs till New York den 23 augusti 1950 och sedan vidare till San Francisco. Därifrån transporterades alla tillsammans med tusentalet amerikanska soldater per krigsfartyg till Pusan i Korea, dit vi anlände en månad efter avresan från Sverige. Nordkorea hade då intagit Seoul och trängt ända ner till sydkusten. Fronten låg 8 mil norrut och 4 mil västerut från Pusan. Där rådde det en enorm trängsel och fattigdom då flyktingar hade fördubblat invånarantalet, därtill den militära uppladdningen.
Sjukhuset inrättades i en derangerad före detta folkskola i Pusans utkant som saknade både vatten, avlopp och el. Det renoverades i all hast och fick operationssalar och 120 vårdplatser. Samtidigt byggdes 10 så kallade tälthyddor på skolgården med plats för 20–25 patienter i varje.
Vapenstillestånd slöts sommaren 1953, vilket fortfarande gäller. Någon fred har inte slutits. Kriget slutade där det började. Man uppskattar att fem miljoner människor förlorade livet.
Det svenska sjukhuset var den första icke-amerikanska vårdenheten i Korea. Efter stilleståndsavtalet fortsatte sjukhuset att fungera som svenskt bistånd för befolkningen i Pusan fram till 1957. Därefter öppnades Skandinaviska undervisningssjukhuset i Seoul, som fungerade i tio år varefter det övergick till den sydkoreanska staten.

Från Aftonbladet: Nore Eriksson omkom i en trafikolycka, under arbetet med att övervaka vapenstilleståndet mellan Nord- och Sydkorea. Aftonbladet skrev: ”Översten gick på den livligt trafikerade grusvägen mellan Panmunjom och ett framskjutet läger. Han blev erbjuden skjuts av en amerikansk militärlastbil, som stannade vid hans sida. Han avböjde och bilen fortsatte några meter, då den stannades av passagerarna, som sett översten ligga på vägen. Förmodligen hade han halkat under bilens bakhjul. Olyckan inträffade kl 11 lokal tid.”

 Ägare
Namn:
Adress:
Tfnnr:
Mail-adress

Kostnader
Vård, skötsel/år:                     –
Renovering (vid behov):      –

Vårdare
Namn:
Adress:
Telefon:
Mail-adress:

Övrigt
Minnesmärke består av en planterad gran och kvadratisk stenstod, ca en meter hög och med sidor om ca 25 cm, och en lätt sluttande överdel som rymmer en mässingsskylt med inskriptionen:
Text:  TILL MINNE AV ÖVERSTE NORE ERIKSSON OMKOMMEN VID TRAFIKOLYCKA DEN 7 JANUARI  1956 GRANEN PLANTERAD AV DOTTERN ULLA-CATHARINA DEN 25 OKTOBER 1996
Informationsskylt: Nej

Urban Rettig
Chef SvMM inventeringsgrupp

Projektet har finansierats av Försvarsmakten